Κατασκευή Χαρταετού

Κατασκευή Χαρταετού

Υλικά :

1) 3 ξερά καλάμια μήκους το πολύ 0,90 – 1 m.
2) Σπάγκος από τριχιά, μεγάλου μήκους. (Όχι πλαστικός, νάυλον)
3) 5 ανθεκτικές, πολύχρωμες και μεγάλες κόλλες περιτυλίγματος. (Όχι λαδόκολλες)
4) Σελοτέιπ υπό μορφή φαρδιάς ταινίας (για συσκευασία κούτας)
5) 1 κόλα UHU
6) 1 Χαρτόνι έγχρωμο Α4
7) Ψαλίδι
8) Κοπίδι
9) Χάρακας (μεγάλος)
10) Μοιρογνωμόνιο


Διαδικασία


Δέσιμο Καλαμιών


1) Καθαρίζουμε με το ξυράφι το καλάμι από τα φύλλα του.
2) Το κόβουμε κατά μήκος σε τρία μέρη.
3) Αφαιρούμε με το κοπίδι την ψίχα και τα εξογκώματα στο εσωτερικό του καλαμιού.
4) Τοποθετούμε πάνω σε ένα τραπέζι τα καλάμια ακτινικά, έτσι ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό και των τριών.  ( Εικόνα  1 )
5) Δημιουργούμε εγκοπές στα δύο άκρα κάθε καλαμιού, περίπου 2cm πιο μέσα από το κάθε άκρο. Εκεί θα δέσουμε τον σπάγκο. ( Εικόνα  2 )
6) Κόβουμε περίπου 1m σπάγκο. Κάθε φορά που θα κόβουμε ένα κομμάτι σπάγκο, καλό είναι να δένουμε δυο κόμπους στα δύο του άκρα για να μην ξεφτίζει.
7) Με τον σπάγκο αυτό δένουμε με μια θηλιά και κόμπο τα καλάμια στο μέσον τους.
8) Συνεχίζουμε να δένουμε διαγωνίως τα καλάμια μεταξύ τους με τον υπόλοιπο σπάγκο, ώστε να σταθεροποιηθούν αρκετά καλά. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετρία του αετού.
9) Αφού σταθεροποιηθούν τα καλάμια, περνάμε το ελεύθερο άκρο του σπάγκου ανάμεσα στα δεσίματα και τον δένουμε κόμπο.
10) Αν περισσέψει σπάγκος, τον κόβουμε.

11) Σχεδιάζουμε στον πίνακα την εικόνα 1, με ένα μεγάλο μοιρογνωμόνιο. Με βάση το σχέδιο αυτό:

12) Παίρνουμε την κουλούρα με τον σπάγκο και δένουμε με θηλιά και κόμπο τον σπάγκο σε μια από τις εγκοπές – γωνίες (1, 2, 3, 4, 5, 6) του αετού. Προσέχουμε ο κόμπος να βρίσκεται στην άκρη της εγκοπής του καλαμιού.
13) Στην αμέσως επόμενη εγκοπή – γωνία δένουμε διαδοχικά δύο απλές θηλιές με την προέκταση του σπάγκου.
Προσέχουμε ώστε το σχοινί να μην είναι ούτε πολύ σφιχτό, ούτε πολύ χαλαρό. Επίσης προσέχουμε πολύ την συμμετρία των καλαμιών.
14) Εργαζόμαστε ομοίως και για τις υπόλοιπες εγκοπές – γωνίες.
15) Στην τελευταία εγκοπή – γωνία, αφού ελέγξουμε πάλι την συμμετρία, δένουμε σφιχτά με δύο διαδοχικές θηλιές – κόμπους.
16) Κόβουμε στο σημείο αυτό τον υπόλοιπο σπάγκο.
17) Κάνουμε τον τελικό έλεγχο.




 


       





 

Τοποθέτηση χαρτιού


1) Απλώνουμε σε ένα μεγάλο τραπέζι δύο κόλλες περιτυλίγματος, την μια δίπλα στην άλλη και βλέποντας την λευκή τους πλευρά.
2) Τοποθετούμε τα καλάμια που φτιάξαμε πάνω στις κόλλες ώστε να ελέγξουμε αν αρκούν οι δύο αυτές κόλλες.
3) Προσέχουμε οι διαστάσεις του χαρτιού να είναι τουλάχιστον 10cm μεγαλύτερες από τα όρια των καλαμιών.
4) Αφαιρούμε πάνω από τις κόλλες τα καλάμια.
5) Κολλάμε με σελοτέιπ τις δύο κόλλες στην ένωσή τους, από την λευκή πλευρά τους. Χρησιμοποιούμε μικρά κομμάτια σελοτέιπ ανά διαστήματα και τεντώνουμε συνεχώς το χαρτί.
6) Τοποθετούμε πάλι πάνω στις κόλλες τα καλάμια. Προσοχή!!! Η καμπύλη πλευρά των καλαμιών να εφάπτεται με το χαρτί για να μην σκιστεί κατά το πέταγμα.
7) Με ένα ψαλίδι κόβουμε το χαρτί σύμφωνα με τις διακεκομμένες γραμμές στα σημεία α και β. ( Εικόνα 3)
8) Τα σημεία α τα διπλώνουμε πάνω από το αντίστοιχο κομμάτι σπάγκου, προς το εσωτερικό του αετού, και το τσακίζουμε ακριβώς πάνω στο όριο του σπάγκου αυτού.
9) Κολλάμε με σελοτέιπ το τσακισμένο χαρτί, στο εσωτερικό χαρτί του αετού. Χρησιμοποιούμε μικρά κομμάτια σελοτέιπ ανά διαστήματα και τεντώνουμε συνεχώς το χαρτί.
10) Το κομμάτι του χαρτιού που δεν μπορεί να κολληθεί με τον προηγούμενο τρόπο, το περνάμε προσεκτικά κάτω από το αντίστοιχο καλάμι και το κολλάμε με σελοτέιπ.
11) Τα σημεία β τα αφήνουμε να προεξέχουν περίπου 2 – 3 cm από την άκρη των καλαμιών για να τα κρύβουν. Αν εξέχουν περισσότερο, τα κόβουμε με το ψαλίδι.
12) Γυρίζουμε τον αετό από την έγχρωμη πλευρά και κολλάω τις δύο κόλλες στην ένωσή τους με σελοτέιπ. Χρησιμοποιούμε μικρά κομμάτια σελοτέιπ ανά διαστήματα και τεντώνουμε συνεχώς το χαρτί.
13) Από κορυφή σε κορυφή, ενισχύουμε το χαρτί με το σελοτέιπ, κολλώντας κατά μήκος του σχοινιού.



Κατασκευή ουράς


1) Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα υπόλοιπα χαρτιά περιτυλίγματος σε ορθογώνια κομμάτια διαστάσεων @ 25 x 40 cm. ( Λίγο μεγαλύτερα από κόλλα Α4 )                 ( Εικόνα 4 )
2) Κοιτώντας την λευκή πλευρά τους, διπλώνουμε και τσακίζουμε ομοιόμορφα κατά πλάτος κάθε κομμάτι 4 – 5 φορές. Στο τέλος θα πρέπει να φαίνεται μόνο η έγχρωμη πλευρά του χαρτιού.  (Εικόνα 4)
3) Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα παραπάνω κομμάτια πάνω στις διακεκομμένες γραμμές. ( Εικόνα 5 ). Αφήνουμε περίπου 10 cm για να δέσουμε τον σπάγκο.




4) Φτιάχνουμε 20 περίπου κομμάτια σαν αυτά της εικόνας 5.





5) Με τον σπάγκο της κουλούρας, αφού αφήσουμε ένα περιθώριο 40 cm, δένουμε σφιχτά ένα από τα παραπάνω κομμάτια με δύο θηλιές – κόμπους. ( Εικόνα 6 )
6) Μετά από 10 – 15 cm του ίδιου σπάγκου, δένουμε με τον ίδιο τρόπο το επόμενο κομμάτι. Θα χρειαστούν περίπου 20 τέτοια κομμάτια.
7) Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία έως ότου η ουρά να γίνει 4 – 5 m. Όσο μεγαλύτερη είναι η ουρά, τόσο πιο σταθερός θα είναι ο αετός.
8) Στο τελευταίο κομμάτι κόβουμε τον σπάγκο.



Ζύγια


1) Κόβουμε ένα κομμάτι σπάγκου μεγαλύτερο από δύο ακτίνες.
2) Δένουμε σφιχτά με κόμπο τον σπάγκο στο κέντρο (7) των καλαμιών. ( Εικόνα 3 )
3) Τρυπάμε λίγο και προσεκτικά το χαρτί στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κέντρο (7).
4) Περνάμε μέσω της οπής τον σπάγκο από την μεριά των καλαμιών (λευκή πλευρά), στην έγχρωμη πλευρά του αετού.
5) Κόβουμε ένα έγχρωμο χαρτόνι σε σχήμα κυκλικού δίσκου, ακτίνας 10cm.
6) Τρυπάμε προσεκτικά λίγο τον κυκλικό δίσκο στο κέντρο του.
7) Περνάμε από την οπή που δημιουργήσαμε το ελεύθερο άκρο του προαναφερόμενου σπάγκου.
8) Κολλάμε με κόλλα UHU τον κυκλικό δίσκο πάνω στο χαρτί του αετού έτσι ώστε να συμπέσουν τα δύο κέντρα. Αυτό το κάνουμε για να ενισχύσουμε το χαρτί ώστε να μην σχιστεί σε εκείνο το σημείο.
9) Αφήνουμε ως έχει το κομμάτι αυτό του σπάγκου.

10) Παίρνουμε την κουλούρα με τον σπάγκο και δένουμε με θηλιά και κόμπο τον σπάγκο στην εγκοπή – γωνία (1) του αετού.
11) Αφήνουμε αρκετό σπάγκο και επαναλαμβάνουμε το ίδιο στην εγκοπή – γωνία (2). Προσέχουμε να σχηματιστεί ένα V, με την κορυφή του V στο κέντρο (7) του αετού. Η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική.
12) Μετράμε και σημαδεύουμε τον σπάγκο που βγαίνει από την οπή στο κέντρο (7), ώστε να φτάνει μέχρι την εγκοπή – γωνία (1), αλλά και μέχρι την (2). Αν δεν ισχύει αυτό, ο χαρταετός δεν είναι συμμετρικός.
13) Κρατώντας συνεχώς το σημείο αυτό του σπάγκου της οπής, το δένουμε με τον σπάγκο V ακριβώς στην κορυφή του, χρησιμοποιώντας όμως μόνο της προέκταση του σπάγκου οπής.
14) Ελέγχουμε αν σχηματίζεται ισοσκελές τρίγωνο (1), (2), (7).
15) Αφού τα δέσουμε σταθερά με αλλεπάλληλους κόμπους, αν τεντώσουμε τα τρία σχοινιά θα σχηματιστεί τριγωνική πυραμίδα. Από την κορυφή της προεξέχει το υπόλοιπο σχοινί της οπής. Αυτό το ελεύθερο άκρο το ονομάζουμε  (γ).
 16) Κόβουμε από τον σπάγκο της κουλούρας περίπου 3m. Την υπόλοιπη κουλούρα την δένουμε σφιχτά και καλά στο ελεύθερο άκρο (γ).
17) Με των τριών μέτρων κομμάτι, κάνουμε ακόμη ένα V  με τον ίδιο τρόπο από τις εγκοπές – γωνίες (4) και (5). Προσέχουμε πάντα η κορυφή του V να συμπίπτει με το κέντρο (7) του χαρταετού.
18) Κόβουμε το κομμάτι του σπάγκου που περισσεύει.
19) Από την κορυφή του νέου αυτού V δένουμε σφιχτά και προσεκτικά την ουρά του χαρταετού.

Σκουλαρίκια


1) Παίρνουμε την κουλούρα με τον σπάγκο και δένουμε με θηλιά και κόμπο τον σπάγκο στην ελεύθερη εγκοπή – γωνία (3) του αετού.
2) Με τον ίδιο σπάγκο, αφού αφήσουμε ένα περιθώριο 5 – 10 cm, δένουμε σφιχτά ένα από τα κομμάτια της εικόνας 5 με δύο θηλιές – κόμπους.
3) Στο τέλος κόβουμε τον σπάγκο.
4) Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στην άλλη ελεύθερη εγκοπή – γωνία (6) του αετού.